Mon, May 6, 2013

Famous Alien Quiz – The Rules by Stacey Kade

The Rules book cover

Note from Anna: Hi guys! Today author Stacey Kade is on the blog as part of her blog tour for the supernatural book The Rules, and she’s sharing her Alien 101 quiz. And, let’s just say I am QUEEN OF THE NERDS because I got 8 out of 10 right super easily. I only missed two because I haven’t seen Galaxy Quest or The Fifth Element. How’d you do? And don’t forget to enter the giveaway below to win a copy of the book for yourself!

Strange people (or creatures) from strange places often play a starring role in our TV shows and movies. When I was writing THE RULES, which features Ariane, an alien/human hybrid, I revisited many of my science fiction favorites to see how aliens were portrayed. And there’s a lot of variety. Sometimes the aliens are big, scary monsters; other times they’re just like us…with some advancement. Either way, I think our depiction of aliens in entertainment says a lot about us: what we fear or what we aspire to be.

Or, maybe we tell stories about aliens just because it’s fun! 🙂

And speaking of fun, let’s see how well you know your aliens! Take this 10-question quiz and see where you stack up in your pop culture science fiction knowledge.

1) The X-Files features two FBI agents, one a believer in aliens and government conspiracies and the other a complete skeptic. They were named:

a) Mulder and Scully
b) Tully and Reinquist
c) Cagney and Lacey

2) In the movie Signs, the element that proves to be the secret weapon against the invading aliens is:

a) fire
b) earth/dirt
c) water

3) Roswell (the TV show, as opposed to the also excellent series of books by Melinda Metz) features an alien, Max, who is love with a human, Liz. She learns his big secret when he:

a) shapeshifts in front of her
b) transports her to his ship
c) saves her from a gunshot wound

4) In the movie E.T., E.T. creates a device to phone home using:

a) a cell phone amplified with a hanger
b) an old Mac computer
c) a Speak & Spell

5) In Independence Day, the aliens communicate with each other telepathically. How do they communicate with the humans?

a) rudimentary sign language
b) through computers
c) taking over a human’s mind and forcing him/her to speak for them.

6) In Star Trek, Spock’s mother is human. But his father is:

a) Vulcan
b) Romulan
c) Klingon

7) Superman, possibly our most famous alien, is from the planet Krypton. He was given the name Clark Kent by his adoptive (Earth) parents. What was his birth name?

a) Jor-El
b) Kal-El
c) Zor-El

8) In Star Wars: A New Hope, what is the name of the planet Princess Leia gives to Grand Moff Tarkin as the rebel base (to be destroyed by the Death Star)?

a) Alderaan
b) Dantooine
c) Endor

9) In Galaxy Quest, the Thermians come to Earth because:

a) they’re looking for a new home planet
b) they need a beryllium sphere to power their ship
c) they believe the episodes of a TV show they’ve seen from space are real and they need the crew of the (fictional) NSEA Protector to help them deal with an evil warlord.

10) In the movie The Fifth Element, what is the Fifth Element?

a) A piece of mysterious technology that was lost years ago
b) Leeloo
c) Wind

Answer Key:
1. A
2. C
3. C
4. C
5. C
6. A
7. B
8. B
9. C
10. B

How did you do?
8-10 correct: All Hail King/Queen of the Universe!
5-7 correct: Intergalactic Explorer
2-4 correct: Starwatcher
0-1 correct: Greetings, Earthling!

About the author:
As a former award-winning corporate copywriter, Stacey Kade has written about everything from backhoe loaders to breast pumps. But she prefers to make things up instead. She lives in the Chicago suburbs with her husband, Greg, and their two retired racing greyhounds, Tall Walker (Walker) and SheWearsThePants (Pansy). More information about The Rules and Stacey can be found online at StaceyKade.com. She is also on Twitter @StaceyKade and on Facebook.

About the book:

The Rules book cover

The Rules
By Stacey Kade
Publication date: April 23, 2013
Disney-Hyperion, 416 pages

1. Never trust anyone.

2. Remember they are always searching.

3. Don’t get involved.

4. Keep your head down.

5. Don’t fall in love.

Five simple rules. Ariane Tucker has followed them since the night she escaped from the genetics lab where she was created, the result of combining human and extraterrestrial DNA. Ariane’s survival—and that of her adoptive father—depends on her ability to blend in among the full-blooded humans in a small Wisconsin town, to hide in plain sight at her high school from those who seek to recover their lost (and expensive) “project.”

But when a cruel prank at school goes awry, it puts her in the path of Zane Bradshaw, the police chief’s son and someone who sees too much. Someone who really sees her. After years of trying to be invisible, Ariane finds the attention frightening—and utterly intoxicating. Suddenly, nothing is simple anymore, especially not the rules…

— Goodreads.com description

a Rafflecopter giveaway

Share this:
Facebook Twitter Email
Posted by: Anna   •   In: giveaway, guest post, stacey kade
18

18 Comments

  1. Amanda D said:

    I actually really loved The X-Files when I was growing up. My sister would watch it all the time, so I ended up really enjoying it!

    Also, E.T. is an obvious choice.

    [Reply]

    Posted on: Mon, May 6, 2013

  2. Sarah said:

    My fav alien show is Roswell (I finally got all 3 seasons on DVD the Christmas before last). My favorite alien books are the Lux series by Jennifer Armentrout.

    I want to win because I love alien stuff, and it hasn’t yet been overdone in YA.

    [Reply]

    Posted on: Mon, May 6, 2013

  3. Liza @ Reading with ABC said:

    I think my favorite aliens books are Lorien Legacies and the Lux series. Thanks!

    [Reply]

    Posted on: Mon, May 6, 2013

  4. Ariel Kirst said:

    You haven’t seen Fifth Element or Galaxy Quest? Two of the most perfect sci fi movies out there? I missed the ET question, because I was terrified of that movie as a small child and refused to watch it again.
    Otherwise I got a 9/10.
    I can not WAIT to read The Rules! I’d love to win this. 🙂

    [Reply]

    Posted on: Mon, May 6, 2013

  5. Tammy said:

    I really liked the Lux series. I haven’t read many YA alien books so The Rules would be great.

    [Reply]

    Posted on: Mon, May 6, 2013

  6. HollyB said:

    Oh man, that’s tough… there are so many favorites!! I think I’d say The X-Files, because it was a huge part of my life during college and until it went off the air! I’ve seen every episode at least once. And when my husband (then-boyfriend) got two kittens about a year after we got.together, we named them, you guessed it, Fox and Dana 🙂

    I want to read this book because I pretty much love anything having to do with aliens, and because I’m SO, SO EXCITED to see so much sci-fi YA coming out this year!! I’m positively giddy about it! I want the younger generation to love the genre as much as I did growing up 🙂

    Oh, and I am also a Queen of the Universe, having also gotten 8 of 10 quiz answers correct 🙂

    [Reply]

    Posted on: Mon, May 6, 2013

  7. Jessica Chiles said:

    Hands down, Doctor Who 🙂

    [Reply]

    Posted on: Mon, May 6, 2013

  8. Tamara said:

    I really loved Roswell. I watched the show and read the books. I haven’t read that many books about aliens, the only one I can think of off the top of my head is The Host, and I really enjoyed that one. I can’t wait to read this book, it sounds really great.

    [Reply]

    Posted on: Mon, May 6, 2013

  9. Ashley Wyckoff said:

    I didn’t know I knew so much about aliens but I got 7/10! I have read a few different alien books like the Lux series and the Host.

    [Reply]

    Posted on: Mon, May 6, 2013

  10. Tahleen said:

    Oh SNAP I got 9/10! I’m impressed with myself.

    [Reply]

    Posted on: Mon, May 6, 2013

  11. erinf1 said:

    This book sounds awesome! Thanks for sharing and congrats to Stacey on the new release! I loved the Host for book, Independence Day for movie and the X-files for TV 🙂

    [Reply]

    Posted on: Mon, May 6, 2013

  12. Celeste O said:

    I guess I’m a big nerd because I got the all right. I watch Roswell pretty much every year.

    [Reply]

    Posted on: Mon, May 6, 2013

  13. Abi said:

    I loved the host and cinder, does cinder classify as an alien book? I would love to read more alien books and this sounds like a good one!

    [Reply]

    Posted on: Mon, May 6, 2013

  14. Victoria said:

    This book seems really interesting. I need to read it sometime. It’s something different and original, or at least in my opinion it is.

    [Reply]

    Posted on: Mon, May 6, 2013

  15. Jasmine Baggenstos said:

    I totally binged Roswell last year and adored it :]

    [Reply]

    Posted on: Mon, May 6, 2013

  16. ✽Laurenj426✽ said:

    I want to read this bo

    [Reply]

    Posted on: Mon, May 6, 2013

  17. ✽Laurenj426✽ said:

    I want to read this book because it sounds unique and interesting. I’ve started to get in to dystopian books and the description for this one really grabbed me. My favorite alien book series is the Lux series by Jennifer L. Armentrout. Not only do I love Daemen, but Katy’s really awesome and she’s a book blogger which is pretty cool!

    [Reply]

    Posted on: Mon, May 6, 2013

  18. Gabi S. said:

    My favorite alien t.v. show is…well, does Doctor Who count? Anyway, I want to read it because it sounds amazing. 🙂

    [Reply]

    Posted on: Mon, May 6, 2013

Leave a comment

Name

Email

URL

Comment   Some HTML okay. No links, please.